donderdag 21 januari 2010

Vincent van Gogh en de Brontes.

De schilder Vincent van Gogh was een fan van Charlotte Brontë, zo blijkt uit zijn correspondentie. Een deel van zijn brieven wordt vanaf volgende week tentoongesteld in de Royal Academy of Arts in Londen. Brontëblog heeft naar aanleiding van een artikel in de New Statesman, waarin melding wordt gemaakt van Van Goghs favoriete schrijvers, wat onderzoek gedaan.
In brieven schrijft hij:
Ik weet niet of gij ooit engelsche boeken leest. Zoo ja dan kan ik U zeer recommandeeren “Shirley” door Currer Bell, schrijfster ook van een ander boek, “Jane Eyre”. Dat is zoo mooi als de schilderijen van Millais of Boughton of Herkomer. Ik vond het te Prinsenhage en las het in drie dagen uit hoewel ’t een vrij volumineus boek is.

Lees in elk geval eens l’amour en la femme en, kunt ge ’t krijgen, My wife & I en Our neighbours van Beecher Stowe. of Jane Eyre en Shirley van Currer Bell. Veel meer en veel duidelijker dingen dan ik kunnen die lui U zeggen.

Het is wel jammer dat de artisten hier de Engelschen zoo weinig kennen. Mauve b.v. raakte in enthousiasme toen hij van Millais dat landschap Chill October13 zag doch zij gelooven toch niet in de Engelsche kunst en oordeelen er te oppervlakkig over mijns inziens. Mauve zegt telkens “dat is litteraire kunst”, doch denkt er niet bij dat de Engelsche schrijvers als Dickens & Eliot & Currer Bell en van de franschen Balzac b.v. zoo verbazend “plastisch” zijn als ik ’t zoo mag uitdrukken, dat het even puissant is als b.v. een teekening van Herkomer of Fildes of Israels. En Dickens zelf gebruikte soms de uitdrukking, I have sketched.


Van: http://bronteblog.blogspot.com/2010/01/i-can-highly-recommend-shirley.html