vrijdag 30 april 2010

Eric Ruijssenaars: Charlotte Bronte"s promised land

Met de bedoeling bij te leren teneinde een eigen schooltje te kunnen opzetten, gingen Charlotte en Emily in 1842 naar het Pensionnat Heger in Brussel. Dit is een belangrijke periode in de Brontë-geschiedschrijving. Charlotte en Emily troffen er een geweldig goede leraar literatuur, Constantin Heger, op wie Charlotte zelfs verliefd raakte. Twee van de vier romans van Charlotte Brontë, The Professor en Villette, spelen in Brussel, en met name in het Pensionnat.

Dankzij de toekenning van de Brontë Society Centenary Scholarship Award in 1993 kon Eric Ruijssenaars uitgebreid onderzoek gaan doen in Brussel en Engeland. In 2001 werd het eerste boek gepubliceerd, Charlotte Brontës Promised Land, in 2003 gevolgd door The Pensionnat Revisited.

Het Pensionnat is in 1910 afgebroken, een jaar na de vernietiging van de historische Brusselse Isabellawijk. Voor deze boeken onderzocht Eric de geschiedenis van de wijk en van het Pensionnat en zijn tuin (de Tuin van het Grote Gilde der Voetboogschutters) in het bijzonder.

Dankzij nieuwe vondsten in het Stadsarchief van Brussel (bijv, een plattegrond uit 1857) kon een betrouwbare reconstructie van het gebouw in 1843 worden gemaakt, mede dankzij Selina Busch. Haar tekeningen vormen een belangrijke bijdrage aan die reconstructie, en kunnen indien gewenst ook deel uit maken van het antwoord op uw vraag.

Het werk behelsde onder andere ook onderzoek naar schilderijen die op de Salon van Brussel in 1842 hingen, de vraag of Charlotte naar Waterloo zou kunnen hebben gewandeld, onderzoek naar Constantin Heger, zijn vrouw en kinderen en naar Engelse vriendinnen die tegelijkertijd met Emily en Charlotte in Brussel verbleven.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten