zaterdag 22 januari 2011

Brontës in Brussel: de roman

De Vlaams/Nederlandse journaliste en schrijfster Jolien Janzing is bezig met een roman over de Brusselse periode van de Brontë-zussen Charlotte en Emily. Helen MacEwan van Brussels Brontë Blog wist de schrijfster in een vorige week gepubliceerde blog al wat informatie te ontfutselen over de roman die waarschijnlijk in het najaar van 2011 of begin 2012 wordt gepubliceerd bij De Arbeiderspers.

In het blog vertelt de schrijfster die in 2009 debuteerde met de roman ‘Grammatica van een obsessie’, dat ze voor haar tweede fictiewerk graag een historische roman wilde schrijven over iemand die echt bestaan heeft. Ondanks dat ze Villette van Charlotte Brontë wel gelezen had, dacht daarbij niet meteen aan de Brontës. Pas na een zoektocht kwam ze erachter dat Charlotte en Emily een tijd in Brussel hebben gestudeerd bij Pensionat Heger.

In het blog zegt Janzing onder andere dat ze invloed van religie op de relatie tussen Charlotte en haar leraar Heger verder wil uitdiepen. Het is een onderwerp dat haar persoonlijk raakt omdat ze zelf ook als protestants meisje opgroeide in een katholieke omgeving. Ook zal er volgens Janzing in het boek parallellen worden getrokken met het verhaal van Arcadie Claret die als maitresse van de Belgische Koning Leopold I net als Charlotte met Heger verliefd was op een getrouwde man. Het is een van de manieren waarop de schrijfster in haar roman probeert te onderzoeken hoe echte gebeurtenissen in 19de eeuws Brussel invloed kunnen hebben gehad op de zussen uit Yorkshire.
Mogelijk omdat je van een ongepubliceerde roman niet kunt eten, heeft Janzing eind vorig jaar ook haar research-tripje naar Haworth te gelde gemaakt. Ze beschreef haar pelgrimage naar de ‘toeristische trekpleister’ voor een reisbijlage van de Vlaamse kwaliteitskrant De Standaard.

In het verhaal geeft ze toe ‘lichtelijk bezeten door de Brontës’ te zijn. Ze doet verslag van hoe ze in de voetsporen treedt van eigenlijk iedereen die het stadje om Brontë-redenen bezoekt. Ze bekijkt natuurlijk de Parsonage en de kerk met het Brontëgraf, koopt een Brontë-boek bij het lokale antiquariaat met Brontë-specialisatie en wandelt naar de Brontë watervallen.

Over de gesprekken die ze voert met ‘mensen die het dorp en de geschiedenis van de familie door en door kennen’, vertelt ze helaas bitter weinig. Of ze daar iets van heeft opgestoken zullen we pas merken als we haar nieuwe boek lezen. Onze interesse is na deze twee ‘teasers’ in ieder geval gewekt.
Het interview met Janzing is te vinden op bronteblog
Een pdf van het verhaal in De Standaard staat op de website van Janzing.
brussels bronte.blog
website Jolien Janzing

Geen opmerkingen:

Een reactie posten