donderdag 15 december 2011

Manuscript Charlotte Brontë levert acht ton op ( Dutch).

Laatste update:  15 december 2011

AMSTERDAM - Een vroeg manuscript van Charlotte Brontë uit 1830, The Young Men's Magazine Number 2, is donderdag geveild voor 796 duizend euro.

Foto:  AFP
Dat is ruim twee keer meer dan verwacht. Veilinghuis Sotheby's in Londen had de waarde geraamd tussen 250 en 350 duizend euro.
Tijdens de veiling boden het Musée des Lettres et Manuscrits in Parijs en het Brontë Parsonage Museum in het Engelse Haworth tegen elkaar op. Het Franse instituut trok aan het langste eind.
Brontë schreef The Young Men's Magazine Number 2 toen ze 14 was, in een boekje van 3,5 bij 6 centimeter. Het verhaal wordt gezien als een voorloper van een van de bekendste scènes uit Brontë's Jane Eyre.
Daarin steekt een boze echtgenote het bed van haar man in brand. Het veilinghuis sprak van het belangrijkste manuscript van Brontë dat de afgelopen dertig jaar te koop is aangeboden.

Zusjes

Ook de zusjes van de auteur deden het goed op de veiling. Een exemplaar van Emily Brontë's Wuthering Heights uit 1847 leverde 181 duizend euro op. Anne Brontë's The Tenant of Wildfell Hall uit 1848 ging voor ongeveer 37 duizend euro onder de hamer. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten